Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά για αγρότες. Κομπίνα αλα χρηματιστηρίο!


 Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση συνάντησης με το ΔΕΣΜΗΕ για να οριστικοποιηθεί η τελική τιμή πώλησης από τους αγρότες, θα καταστήσει ασύμφορη την επένδυση σε ΑΠΕ.
Αγκάθι όμως, που προκαλεί ανασφάλεια στους αγρότες, είναι και ο αποκλεισμός της δυνατότητας επενδύσεων από αγρότες και με τη μορφή νομικών προσώπων.



Πώς προχωράει η κατάσταση με τις επενδύσεις των αγροτών στα φωτοβολταϊκά; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
Το θέμα έχει κολλήσει και στο τέλος θα καταστεί μία ασύμφορη επένδυση. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η υποβολή αιτήσεων για τους αγρότες, χωρίς να υπάρχει πλέον κάποιο επίσημο κώλυμα. Με αυτήν την καθυστέρηση, με μαθηματική ακρίβεια ο Φεβρουάριος έχει χαθεί. Να θυμίσω ότι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης στις 31 Αυγούστου, ξεκινάει η μείωση της τιμής πώλησης. Στις 31 Αυγούστου από τα 45 λεπτά πάμε στα 44 και από το Φεβρουάριο στα 41, που σημαίνει 10% μείωση στην τιμή. Με απλά λόγια, σε μία εγκατάσταση 100KW, η μείωση της τιμής πώλησης σημαίνει μείον 8000 ευρώ στο εισόδημα. Και εφόσον δεν επιτρέπονται επενδύσεις σε νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν κάποια φορολογική ελάφρυνση, αλλά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, η επένδυση θα είναι ασύμφορη. Σε μία επένδυση 300 με 400 χιλιάδων ευρώ, θα δουλεύουμε μια για την εφορία, μια για τη ΔΕΗ και μια για την τράπεζα.

Ενέργειες για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.
Εδώ και 3 μήνες που ξεκίνησε η συζήτηση για τους αγρότες έχει κατατεθεί επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας συνάντηση με το ΔΕΣΜΗΕ, για να οριστικοποιήσει την τιμή της κιλοβατόρας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Το ζητούμενο είναι να κλειδώσει η τιμή  από το ΔΕΣΜΗΕ, για να μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη επένδυση.
Το Φεβρουάριο η τιμή πώλησης θα είναι σχεδόν 10% χαμηλότερα από την τωρινή. 

Υπάρχει κάποιο άλλο σκέλος που προβληματίζει τους αγρότες στο να επενδύσουν;
Καταρχήν μένει να ανακοινωθεί η ισχύς που θα δοθεί στους αγρότες. Εφόσον όμως μιλάμε για φωτοβολταϊκά στους αγρότες, πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι για μια ευκαιριακή αρπαχτή. Το σκεπτικό ήταν να προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα.. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να επενδύσουμε και σαν νομικά πρόσωπα. Στα εταιρικά σχήματα υπάρχει αφορολόγητο σε κάθε μέρισμα, ο φόρος είναι 20%, ενώ στα φυσικά πρόσωπα, με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, εφόσον πλέον οι ΑΠΕ θεωρούνται αγροτικό εισόδημα, συμψηφίζεται με τα υπόλοιπη αγροτικά, που φορολογούνται με 35-40%. Είναι απαράδεκτο το γεγονός όλοι οι επαγγελματίες να λειτουργούν με εταιρικά σχήματα και να μην επιτρέπεται στους αγρότες. Όταν κάνεις μια επένδυση κοιτάς πώς θα ευεργετηθείς, όχι πώς θα καταστραφείς Δε νοείται να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη χωρίς ύπαιθρο, όπως και δε νοείται να μιλάμε για ύπαιθρο χωρίς πρωτογενή παράγωγη, αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Δικαιωματικά λοιπόν, οι αγρότες έχουν προτεραιότητα στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.

Επιπλέον, θα υπάρχουν δύο πρωτόκολλα, ένα των αγροτών και ένα των επενδυτών στη ΔΕΗ, και αυτό πρέπει να προσεχτεί. Ζητάμε τα πρωτόκολλα των αγροτών να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει η υποβολή για τους αγρότες.
 *Ο πλήρεις φάκελος θα κοστίσει στον εκάστοτε αγρότη πάνω απο 3000 ευρω, χωρίς να είναι σίγουρος για την εγκρισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου